Dwight Lamb

Dwight Lamb, Jensen & Bugge

Historien om Dwight er helt enestående i Danmark! Dwights morfar, Chris Jerup, emigrerede fra Vendsyssel i Nordjylland i 1893. Han var søn af den legendariske spillemand Kræn Jerup og spillede selv både violin og diatonisk harmonika. Så han medbragte et stort repertoire af dansk spillemandmusik. Da Chris solgte sin gård og gik på pension, flyttede han ind hos den da 12-årige Dwight og hans forældre. Og dermed fik Dwight lejlighed til at lære hele morfarens danske repertoire.

Som 19-årig begyndte Dwight også at spille violin, ”over the top”, dvs. med venstre hånd, men uden at skifte strengene rundt. (Det var ikke en mulighed at strenge om, da han spillede på sin fars violin). Med årene blev han storspillemand med amerikansk old-time som speciale. Han har undervist og inspireret utroligt mange yngre musikere, mange af dem vidste slet ikke at han også spiller dansk musik på enradet, diatonisk harmonika!

Men heldigvis indspillede han et par danske harmonikastykker på sine violin-cd’er og de plader endte til sidst i Danmark. På den måde fik Kristian Bugge og Mette Kathrine Jensen Stærk nys om Dwight og for fem år siden fik de arrangeret et møde på en festival i Minnesota. Siden da har de spillet sammen mange gange og i maj 2010 kom Dwight for første gang til Danmark, på turné som trio med Jensen & Bugge. En del af koncerterne fra den turné, blev indspillet af lydteknikeren Torben Sminge og samlet til udgivelse. På en senere turné blev koncerterne ligeledes optaget til en ”Live in Denmark 2013 vol 2”.

Begge cd’er udkom både i USA på Missouri Valley Music og i Danmark på Go Danish Folk Music.

Dwight Lamb’s Danish Tunes

Chris Jerup rejste fra Danmark i 1893 med sin violin, sin harmonika og hovedet fyldt med dansemusik fra hjemområdet Vendsyssel. Hans far, Kræn Jerup, var en velkendt storspillemand der. Han var tækkemand om dagen, spillemand om natten og lærte melodierne videre til sin søn.

Chris satte kursen mod Monona County i Iowa for at møde Fred Knutson, som havde hjulpet ham til sit amerikanske statsborgerskab. Fred skaffede Chris et job som karl hos landmanden Charlie Bisbee tæt ved den lille by Turin i Iowa. Chris spillede op til dans for de danske indvandrere i Loess Hills ved Moorhead, Iowa i mange år.

Da Chris solgte sin gård i 1946, flyttede han ind hos datteren Mary Lamb og hendes mand Clarence. Om aftenen var hjemmet fyldt med musik, Clarence spillede violin og Mary spillede trædeorgel. Deres tolv år gamle søn, Dwight begyndte det år at lære danske dansemelodier på harmonikaen af sin bedstefar, Chris. De fleste af disse melodier blev langsomt glemt hjemme i Danmark. Men Dwight bar dem videre ind i det 21’ende århundrede, præcis som han havde lært dem fra sin bedstefar Jerup.

Siden 2008 har Mette Kathrine Jensen Stærk og Kristian Bugge bestræbt sig på at lære alle Dwights bedstefars melodier og bringe dem med tilbage til Danmark. Dwight er glad for at dele sin musik med andre og håber, at hans bedstefars og oldefars musik vil blive nydt af fremtidige generationer på begge sider af Atlanterhavet.

Med udgivelsen af denne nodebog opmuntrer Dwight, Mette og Kristian hermed andre musikere til at spille disse melodier for venner, familie, dansere og fortsætte med at dele denne glade musik.

 

– Bill Peterson, Canton, SD, U.S.A.
Spillemand, ven og Dwights lærling

Kontakt

Send os en hilsen og vi vender tilbage så snart vi kan!